More Klaserie Sands Safari Trivia to play at home!

Posted on Fri June 12, 2020.

We have been running a weekly, interactive Safari Trivia on our Facebook and Instagram stories since the lockdown began and it is proving to be extremely popular!

So, we thought we would give you the questions to run your own trivia game at home with your family or friends. Some of the questions are easier than others, but there's no doubt that you will learn something new by the end!

Get your players to write down their answers so you can add up their score at the end. The correct answers are at the bottom of the page. Good luck!

You can find the first three rounds of Safari Trivia here.

Trivia Round Four:

1) How many litres of water can an elephant hold in its trunk?

a)      Up to 10 litres

b)      Up to 15 litres

c)      Up to 20 litres

d)      Up to 25 litres

2) True or false: There are more rhinos in the wild than lions?

a)      True

b)      False

3) What is a group of zebras called?

a)      A confusion

b)      A dazzle

c)      A blur

d)      A monochrome

4) How long does it take a weaver bird to make a nest?

a)      24 hours

b)      48 hours

c)      5 days

d)      10 days

5) The name ‘leopard’ was originally given to which animal?

a)      Lion

b)      Genet

c)      Civet

d)      Cheetah

6) True or false: Jackals are monogamous?

a)      True

b)      False

7) Where do hyenas typically like to have their dens?

a)      Under fallen trees

b)      In riverbanks

c)      Old burrows in termite mounds

d)      Nowhere in particular

8) What is the blue wildebeest also known as?

a)      Brindled gnu

b)      Long-faced gnu

c)      Black wildebeest

d)      White-tailed gnu

9) True or false: Cape buffalo cannot swim?

a)      True

b)      False

10) Warthog tusks are modified…

a)      Incisor teeth

b)      Canine teeth

c)      Pre-molar teeth

d)      Molar teeth

Trivia Round Five:

1) How many puppies can an African wild dog have?

a)      Up to 2 pups

b)      Up to 6 pups

c)      Up to 12 pups

d)      Up to 20 pups

2) What does the name ‘hippopotamus’ mean?

a)      ‘Water cow’

b)      ‘River horse’

c)      ‘Sea donkey’

d)      ‘Lake creature’

3) How many sets of teeth does an elephant have?

a)      1 set

b)      6 sets

c)      12 sets

d)      36 sets

4) True or false: You can age a leopard tortoise by its shell?

a)      True

b)      False

5) On average, which of these animals weighs the most?

a)      Giraffe

b)      Hippo

c)      White rhino

d)      Buffalo

6) True or false: Lions are the largest big cat species in the world?

a)      True

b)      False

7) What is a baby zebra called?

a)      A foal

b)      A calf

c)      A lamb

d)      A hinny

8) How many species of owl are in South Africa?

a)      6 species

b)      10 species

c)      12 species

d)      17 species

9) True or false: Hyenas greet each other by sniffing genitals?

a)      True

b)      False

10) Who is our weekly Safari Trivia Triv-Master?

a)      Guide Nerise

b)      Guide Matt

c)      Guide Elly

Trivia Round Six:

1) Which animal is most closely related to the hyena?

a)      Lion

b)      Mongoose

c)      Wild dog

d)      Civet

2) How many toes does a white rhino have?

a)      2

b)      3

c)      4

d)      5

3) How many muscles are in an elephant’s trunk?

a)      2000

b)      15,000

c)      40,000

d)      100,000

4) Kruger National Park is the same size as which country?

a)      France

b)      Slovakia

c)      Luxembourg

d)      Wales

5) Which bird is known for picking ticks off animals?

a)      Oxpeckers

b)      Starlings

c)      Flycatchers

d)      Drongos

6) Which primate is not found at Klaserie Sands?

a)      Colobus monkey

b)      Vervet monkey

c)      Chacma baboon

d)      Lesser Galago

7) How long is a giraffe’s tongue?

a)      20cm

b)      30cm

c)      40cm

d)      50cm

8) What is the closest living relative of the hippo?

a)      Elephant

b)      Manatee

c)      Whale

d)      Pig

9) Which of these is the smallest antelope?

a)      Impala

b)      Duiker

c)      Steenbok

d)      Sharpe’s Greysbok

10) How many wildebeest take part in the great migration?

a)      500,000

b)      970,000

c)      1.5 million

d)      3 million

Answers:

Round Three: 1) a, 2) a, 3) b, 4) c, 5) d, 6) a, 7) c, 8) a, 9) b, 10) b. 

Round Four: 1) d, 2) b, 3) b, 4) a, 5) d, 6) b, 7) a, 8) c, 9) a, 10) c  

Round Five: 1) b, 2) b, 3) c, 4) d, 5) a, 6) a, 7) d, 8) c, 9) d, 10) c